sunnuntai 22. tammikuuta 2012

Matkamessuilla

Aika monta kertaa on tullut haettua Helsingin matkamessuilta paperikassillinen hyviä ideoita tuleviksi lomiksi. Tämän vuoden lomat ovat niin tiukkaan napitetut, että messuille lähteminen tuntui aluksi turhalta itsensä kiusaamiselta. Juuri nyt ei kannata haaveilla sen enempää Hurtigrutenista kuin junamatkasta Moskovasta Ulaanbaatarin kautta Pekingiin. Mutta voisiko messuilta löytyä ideoita ja käytännön tuleville kirjailijakoti-matkollemme?

Matkamessut vetävät väkeä. Suomalaisten suosikkikohteet ovat hyvin edustettuina, suuret matkatoimistot myyvät ensi kesää liukuhihnalta. Ennakko-odotukseni eivät olleet kovin korkealla. Meidän kirjailijakoti-kohteemme eivät ehkä edusta varsinaista valtavirtaa.

Sain kuitenkin yllättyä positiivisesti. Heti ensimmäinen pieni tiski, jolle suunnistin tuotti hyvän tuloksen. Taivalkosken osastolla päivystivät Päätalo-keskuksen oppaat, jotka lupasivat henkilökohtaisesti opastaa sekä käyntimme sekä Kalle Päätalon lapsuudenkodissa Kallioniemessä että Päätalo-keskuksessa. Sain yhteystietojen lisäksi mukaani Päätalo-viikon hienon ohjelman, kunnan kartan ja listan majoitusvaihtoehdoista. Seuraavalla osastolla Suomussalmen edustaja lastasi mukaani pinon kunnan esitteitä, jossa Kiannon Turjanlinnan oli tyylikkäästi esillä. Sain myös tietää, että turistimatkoja Turjanlinnaan tekevän Kianta-laivan voi vuokrata yksityisesti, silloin pääsee rantautumaan myös Kiannon hautasaareen ja katselemaan laajemmin Kianta-järven maisemia järveltä päin. Niin kuin itse Kiantokin oli aikoinaan tehnyt.

Kajaanin seudun osastolla sain viimeisimmät tiedot Eino Leino –talosta ja tietenkin Kajaanin runoviikoista. Kustavin osastolla minua neuvottiin, kuinka parhaiten saa yhteyden oikeisiin henkilöihin, jotka voivat auttaa Volter Kilven kesäasuntoon Lintukotoon pääsemisessä. Paperikassini täyttyi ennakkoluuloistani huolimatta.

Iisalmen osastolta löytyi koottua tietoa Juhani Ahon museosta ja muista tärkeistä kirjailijan lapsuuteen ja nuoruuteen liittyvistä kohteista. Jopa pieneltä Uusikaarlepyyn osastolta löytyi henkilö, joka osasi kertoa, miten Sakari Topeliuksen lapsuudenkotiin Kuddnäsiin pääsee ja kuka kunnassa voisi auttaa taloon tutustumisessa ja kuvausluvan saamisessa.

Näin hyvän menestyksen jälkeen uskalsin vielä lähestyä Hiidenmaan osastoa kysyäkseni saaressa sijaitsevasta Aino Kallaksen kesämökistä. Ja tietoa löytyi. Sijainti kartalta etsittiin hartaasti, samoin näytettiin, missä on Kallaksen romaanista tuttu Reigin kirkko.

Matkamessut olivat siis menestys sellaisellekin, joka haki pieniä täsmäkohteita valtavasta tarjonnasta. Suomi ei olekaan pelkästään kylpylöiden, ketjuhotellien ja keinotekoisten huvipuistojen luvattu maa, kulttuurimatkalaisellekin löytyy valtavasti tarjontaa. Joskus voisi viettää kesänsä kiertämällä suomalaisia kesäteattereita. Tehdäänköhän missään niin paljon ja niin antaumuksella kesäteatteria kuin Suomessa? Niistäkin sai messuilla hyvän läpileikkauksen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti