perjantai 13. heinäkuuta 2012

Herran ja moukan Putkinotko


Kaksiviikkoisen kiertomatkamme viimeinen kohde oli Savonlinna ja siellä Inhan tila, jota myös Putkinotkoksi kutsutaan. Putkinotko on tietenkin kirjailija Joel Lehtosen itselleen ja sukulaisilleen ostama tila, joka on tullut kuuluisaksi Lehtosen romaanin päähenkilönä.

Pohdimme jonkin aikaa, onko Putkinotko aito kirjailijakotikohde. Se ei enää tällä hetkellä ole museokäytössä, eikä siellä siis ole meille muista museoista tuttua kirjailijan työhuonetta tai lapsuuden- tai nuoruudenaikaista esineistöä. Toisaalta se on juuri se tila, jonka Lehtonen aikoinaan osti ja jota hän kunnosti itselleen kesänviettopaikaksi. Esineitä ei ole, mutta Lehtosen oleminen ja asuminen talossa näkyvät edelleen.

Putkinotkon kuistilla.

Putkinotkolla on edessä uusi tulevaisuus, Joel Lehtosen seura on saanut sen haltuunsa ja suunnittelee koko ajan sen tulevaisuutta. Projektille on palkattu työntekijäkin, Jaana Muhonen, ja hän pitää taloa auki kaikille Joel Lehtosen ystäville jo tänä kesänä. Keskustelu Jaanan kanssa sai meidät vakuuttuneiksi, että Putkinotkossa kannattaa käydä. Kirjailijan kesäkotia kannattaa kehittää, Putkinotkon voi nähdä sekä Juutas Käkriäisen Aapeli Muttiselta vuokraamana tilana että kirjailija Joel Lehtosen tärkeänä kirjoittamisen ja lepäämisen paikkana. Paikkana missä "herra ja moukka" aikanaan kohtasivat.

Pekka Tarkan kirjoittaman Joel Lehtonen -elämäkerran toinen osa on myös juuri ilmestynyt. Viimeistään sen luettuani tulin siihen tulokseen, että Putkinotkosta tulee kirjamme yksi kohde. Lehtosen elämä ei ollut niitä helpoimpia, mutta uskomattoman hienon kirjallisen tuotannon hän sai aikaan.

Savonlinnan jälkeen meillä oli yksi päivä aikaa kotona matkalaukkujen purkamiseen, pyykkien pesemiseen omien ja koneiden akkujen lataamiseen ja laukkujen uudelleen pakkaamiseen. Kohta jo lentokone vei meidät Rovaniemelle, missä odotti vuokra-auto. Sillä suuntasimme kohti Pohjois-Norjaa ja Nils-Aslak Valkeapään taloa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti