sunnuntai 1. heinäkuuta 2012

Perinteenkerääjä Samuli Paulaharju asui Oulussa


Oulussa kohteemme oli Samuli Paulaharjun työhuone, joka on siirretty Oulun maakuntamuseoon. Saimme oppaaksemme museovirkailija Leila Jaakkolan ja huoneen lasiovi, joka tavallisesti on kiinni, aukeni meille. Pääsimme tutustumaan tunnelmallisen huoneen esineisiin lähietäisyydeltä.

Samuli Paulaharju teki vuosikymmeniä töitä Oulussa sekä omassa opettajanvirassaan että museon hyväksi. Hänen asumansa talo Oulun Tuirassa on nykyjään yksityisomistuksessa, mutta on Paulaharjujen jälkeen toiminut monessa tehtävässä ravintolasta alkaen. Onneksi merkittävän miehen työstä kertova huone on olemassa. Sitä, kuinka monet museossa nyt esillä olevat esineet ovat hänen keräämiään ei pysty sanomaan, mutta paljon niitä täytyy olla.

Museokaupasta ostin paitsi hurmaavat hirvi-aiheiset korvakorut, myös museon historian. Sitä ei tarvitse selailla paljoakaan, kun ymmärtää, miten paljon Samuli Paulaharju ja myöhemmin hänen vaimonsa Jenny tekivät töitä museon hyväksi. Vuosikymmeniä. Enpä usko, että työtunteja laskettiin tai jouksevia kuluja laskutettiin. Suomalainen kulttuuri on rakennettu sellaisten intohimoisten työmyyrien ansiosta, kuin Samuli ja Jenny Paulaharju olivat. Nyt ei voi kuin toivoa, että kaikkien heidänlaisten työn tuloksia ei turmella Suomea yllättäneen rahanpuutteen takia. 

Entisinä oululaisina muistamme, että olemme joskus vuosia sitten käyneet Sinisessä talossa, kun se oli ravintolakäytössä. Silloinkin tiesimme talon olleen vuosikymmeniä sitten Samuli Paulaharjun kotitalo, mutta Paulaharjun työstä meillä oli silloin vain heiveröinen käsitys.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti