perjantai 29. kesäkuuta 2012

Suomen keskipisteen suuri poika


Aikainen aamulähtö Iisalmesta kohti Piippolaa alkoi auton mittavalla pakkaamisella, taakse jäi Juhani Aho ja edessä oli tutustuminen Pentti Haanpään kesämökkiin Lamujärven rannalla parinkymmenen kilometrin päässä Piippolan kyläkeskuksesta.

Matka ei ollut pitkä, olimme perillä hyvissä ajoin ennen kello yhdeksää, jolloin olimme sopineet tapaavamme Piippolan Pentti Haanpää –tuntijan Seija Hankosen. Lamujärvi avautui kauniina koleatuulisessa kesäkuunlopun aamussa. Haanpään viimeisten vuosien kesäpaikka nuokkuu vihreyden keskellä, lähellä suota, suuria puita ja rehevää aluskasvillisuutta, suopursuja, tupasvillaa ja mesimarjan kukkia.

Seija Hankonen tiesi kertoa paljon Haanpäiden elämästä kesämökillään ja kotonaan Piippolassa. Hän oli ystävällisesti varustautunut kuumalla teellä, joka tuli tositarpeeseen ytimiin menevän kylmyyden keskellä. Jarin piti valokuvata hansikkaat kädessä, tuuli kävi puuskina kimppuun ihan tosissaan.

Anne, Annamari Seija Hankosen kanssa Lamujärven vihreässä viileydessä. 

Lamujärveltä ajoimme pikkuteitä Piippolan kirjastoon. Sinne on koottu kaksi huoneellista Haanpäälle kuuluneita tavaroita, koko hänen tuotantonsa ja valtava määrä Haanpäähän liittyviä artikkeleita, kirjeenvaihtoa ja muuta kiinnostavaa tietoa. Kirjaston Haanpää-museo on aivan vertaansa vailla oleva kokoelma Haanpää-tietoutta.

Piippolan kohteestamme tuli loppujen lopuksi suurempi kuin alun perin ajattelimme. Pää täynnä Haanpäätä suuntasimme lopulta kohti Oulua. Iltapäivällä pilkahti aurinko ensimmäisen kerran.


1 kommentti:

  1. Kiinnostavaa! Olen opiskeluajoista asti ollut Haanpää-fani - silloin varmaan luin häntä eka kerran! Kun aikanaan ostin ja luin Haanpään Muistiinmerkintöjä (eli päiväkirjoja julkaistuna), Pentti kertoi mm. eräällä viinanhakureissullaan pysähtyneensä 25 km Raahesta korjauttamaan pyöränkuminsa. Koska kotikyläni on nykyisillä mitoilla 23 km Raahesta Piippolaan päin, kysyin isältäni, kuka on ollut kylän pyöräkorjaaja. No sehän oli ollut minun isäni isä! Kuvaus täsmäsi myös siinä, että jonkin aikaa ajettuaan Pentti pysähtyi järven rannalle huilaamaan ja uimaan, ja noin 6 - 7 km:n päässä meiltä onkin pari uimakelpoista järveä matkan varrella, seuraava on ollut kirkonkylällä noin 12 km:n päässä. Terveisin nimimerkki "Melkein sukua julkkikselle".

    VastaaPoista