maanantai 18. kesäkuuta 2012

Hiidenmaan rauhassa

Vietimme pitkän viikonlopun Hiidenmaalla Aino Kallaksen maisemissa. On helppo kuvitella, miten rauhallista ja inspiroivaa Kallaksella oli Hiidenmaalla kesämökissään. Ajelimme tyhjiä teitä, bongailimme lintuja ja kasveja. Saimme lomailla kirjailijakotityön ohessa ja nauttia Hiidenmaan ainutlaatuisesta tunnelmasta.


Ensimmäisenä iltana kävelimme pitkälle Sääretirpin niemelle, joka tarinan mukaan on Hiidenmaan ensimmäisen asukkaan Leigerin poikien rakentama: he yrittivät tehdä siltaa Saarenmaalle, jotta pääsisivät sinne saunomaan. Silta jäi kesken, syntyi Sääretirpin niemi. Hiidenmaa onkin täynnä tällaisia mainioita tarinoita. Tässä me kolme naista: Anne, Emma ja minä olemme viimein Säärtirpin kärjessä.
Jokainen meistä halusi hetkeksi istahtaa mökin portaille kuvittelemaan, miten Aino Kallas istui niillä ja ihaili luonnonrauhaa. Tässä on vuorossa tyttäreni Emma, joka oli mukana reissullamme.

Reigin kirkon hautausmaa on täynnä vanhoja hautoja. Kirkko ympäristöineen inspiroi Kallasta kirjoittamaan kirjan Reigin papista. Hiidenmaalla on monenlaisia koskettavia ja kummallisiakin paikkoja Vanapaganakivestä Ristimägeen.

Ristimäellä on satoja ristejä, jotka on laadittu Hiidenmaalta pakomatkalla kuolleiden ruotsalaisten muistoksi. Aikoinaan Katariina Suuri halusi ajaa ruotsalaiset Hiidenmaalta Ukrainaan, mutta matka oli monelle mahdoton ja päättyi jo kukkulalle, josta sittemmin tuli Ristimäki. Jokainen siellä kävijä laatii metsään uuden ristin kivistä, risuista, kävyistä, neulasista tai vaikka hiekasta.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti