sunnuntai 24. kesäkuuta 2012

Penkomista, puurtamista ja naputtelua

Ammi miettii.

Kirjan tekeminen on penkomista, puurtamista ja naputtelua, kirjapinojen, läppäreiden kuvauslaitteiden ja laturien valtaamia pöytiä. Näkö- ja kuvakulmien hakeminen, tietojen etsiminen ja aineistojen työstäminen vievät suuren osan siitä ajasta, joka jää pakollisten menojen ja tekemisten välisiin rakoihin. Anne ja Ammi kahlaavat valitsemiensa kirjoittajien elämäkertoja, tutkimuksia sekä nettisivuja, ja kuvaajana käytän paljon aikaa kuvatiedostojen kopioimiseen, kuvien valikoimiseen ja käsittelemiseen.Välillä lataan akkuja.

Ilman kirjastoja tämä olisi paljon vaikeampaa.
Teokseen tulevista kirjailijoista monet ovat Annelle ja Ammille entuudestaan hyvin tuttuja, mutta mukaan on otettu myös heille vähemmän tuttuja tekijöitä, joiden elämästä paljastuu yllätyksiä. Tutkiessaan Keuruulla asuneen Einari Vuorelan vaiheita Ammi löysi listaltamme puuttuneen kirjailijan, Vuorelan vaimon Laura Sointeen. Hän on kirjoittanut useita satukirjoja, lastenkirjoja, näytelmiä ja romaaneja, ja Ammin mielestä Soinne on yhtä merkittävä kirjailija kuin Einari Vuorela.


 Keuruu saa odottaa vielä hetken, sillä nyt valmistaudumme ensimmäiselle laajalle kiertomatkalle, jonka varrelle osuvat muun muassa Juhani Ahon Vieremän pappila, Pentti Haanpään Lamujärven mökki, Kalle Päätalon Taivalkoski, Ilmari Kiannon Turjanlinna Ämmänsaaressa, Eino Leinon Paltaniemi ja Joel Lehtosen Putkinotko Savonlinnassa.

3 kommenttia:

 1. Tervetuloa kahville! Suomussalmen kirjastossa on Kianto-näyttely ja Turjanlinnan raunioille tehdään kahdesti päivässä risteily. Blogissani on jotain juttua molemmista. Iisalmessa kannattaa käydä Juhani Ahon museossa, jonne penskana tehtiin parikin kertaa luokkaretki.

  VastaaPoista
 2. Laura Sointeen Vuorenhaltijan lahja on kyllä tuttu, Einari Vuorelaa en ole varmaan koskaan lukenut.
  Mutta Einari Vuorela on kyllä kirjoittanut paljon kaunista, kuten:

  Puiden kevätlehdet
  ovat kuin
  lukematon joukko
  kirjeitä
  kaikilla kielillä:
  Ja niiden sisällys on:
  Rakastakaa toisianne!

  VastaaPoista
 3. Kianto-kohteita on tosiaan Suomussalmella monenmoisia - siksipä sinne matkaammekin ja siellä aikaa vietämme. Legendaarisesta Pesiön kaupasta olemme kuulleet, joten sinne myös on päästävä.

  Olen nyt lukenut Sointeen satuja uudestaan iltasatuina, minkä vuoksi nukkumaanmeno on venähtänyt. Ovat aika jännittäviä... Välillä mietin satujen opetusta: olisiko nykyihmisenkin ihan hyvä hetki miettiä, kumman valitsee rahan vai onnen.

  VastaaPoista