keskiviikko 27. kesäkuuta 2012

Hartolan kautta Vieremälle


27.6.2012 kello 9.00 starttaamme ensimmäiselle pitkälle kirjailijakotimatkalle Lahdesta. Suuntana on Vieremä, jossa aiomme viettää yön Kyrönniemen pappilan väentuvassa. Samassa, jossa Juhani Aho oli oleskellut nuorena ja kirjoittanut kuuluisan kosimakirjeensä lukioaikaiselle ihastukselleen Jenny Braxille. Ja jossa Kauppis-Heikki vietti vapaa-aikaansa ollessaan Juhani Ahon isän Theodor Brofeldtin pappilan renkinä.

Kun olimme ajelleet viisikymmentä kilometriä Lahdesta, huomasimme lähestyvämme Hartolaa, talvista museokohdettamme. Talvinen päivä Hartolassa oli taannoin kaunis ja aurinkoinen, mutta nyt päätimme käydä kuvaamassa kauniin kartanomuseon kesäisessä ympäristössään. Jyrkkä käännös päätieltä oikealle – ja olimme Itä-Hämeen museon pihassa. Pihassa törmäsimme heti museonjohtajaan Vesa Järviseen, joka ehdotti, että voisi viedä meidät katsomaan huvilaa, jossa Mika Waltari perheineen oli viettänyt monet kesät ja jonka yläkammarissa hän oli kirjoittanut mm. Sinuhe egyptiläisen. Ehdotus oli niin houkutteleva, että valokuvaustuokion jälkeen lähdimme hänen autonsa perässä ajamaan kohti Kalhon kylää ja Näsin kartanon mailla olevaa mökkiä. Sen verran mutkikas matka oli, että ilman opasta sinne ei löydä. Eikä tietenkään ole tarkoituskaan. Tosin museokierroksen yhteydessä Vesa Järvinen saa joskus mökin omistajan Eero Carlssonin luvan näyttää historiallista mökkiä museovieraille.

Harmaata mökkiä kuusien kätkössä ei ole helppo yhdistää muinaiseen Egyptiin. Mutta ehkä Waltari tarvitsi juuri tätä kontrastia päästääkseen mielikuvituksensa valloilleen.

Hartolasta matka jatkui kohti Vieremää yhden pysähdyksen taktiikalla. Lapinlahdella oli pakko pysähtyä Matin ja Liisan asemalla kahvilla. Paikka ei varsinaisesti päästänyt Rautatien tunnelmaan. Mutta toisaalta ei Lapinlahdelle tullut rautatietäkään, kun Juhani Aho Kirjoitti kuuluisan romaaninsa vuonna 1884.Vieremällä meitä odotti Kyrönniemen pappila ja sen väentupa. Hurmaava paikka, jonne saimme jäädä ihan keskenämme iltaa viettämään Juhani Aho -valokuvanäyttelyn keskelle. Kohta lämpiää sauna.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti