torstai 28. kesäkuuta 2012

Tuulipukukansaa IisalmessaUkko Ruuhveltti heräsi mielessäni elämään, kun tuulipuvuissamme hytisimme ja kahisimme Juhani Aho -museossa. Taas kerran saimme hyisestä säästä huolimatta (kerran mittari nippanappa piipahti kymmenessä asteessa) mitä lämpimimmän vastaanoton museoväeltä. Meitä opastettiin, autettiin ja kerrottiin mainioita tarinoita. Tulipa oppaan kanssa keskusteluksi vähän asian vierestäkin kuten junamatkailusta Intiassa ja Siperiassa, äiti Ammasta ja muinaisesta lääkintätaidosta ja nykyajan nuorison turvattomuudesta.  Ja sitten taas palattiin puheissakin Juhani Ahon lapsuudenkodin tunnelmiin.

Juhani Ahon isä, jota savolaiskansa kutsui Ukko Ruuhveltiksi oli ollut mainio ja monella tapaa karismaattinen pappi, jolle sovinnaisuussäännöistä piittaamaton hulimanteripoika oli hiukkasen kova pala. 

Jari kuvaa öljylamppua ja opas Mikko Jaatinen tarkkailee. 
Koska Juhani Aho oli papin poika, hän kasvoi pappiloissa: syntyi Lapinlahden pappilassa, sitten tämänpäiväisessä Mansikkaniemessä ja eilisessä yöpaikassamme Kyrönniemessä ja sitten vielä Iisalmen isossa pappilassa, joka on nykyään Seurasaaressa toimistorakennuksena. Luulisi iisalmelaisia harmittavan, että kunnanisät aikoinaan myivät upean pappilan Seurasaareen, jossa se ei edes ole arvoisessaan käytössä. Huonekaluja ja esineistöä isosta pappilasta sentään jätettiin Iisalmeen ja sijoitettiin Mansikkaniemen pappilaan, mikä toisaalta on vähän hassua: huonekalut ovat vaatimattomampaan Mansikkaniemeen turhan herraskaiset. 

Iisalmen museokokonaisuus on ehdottomasti näkemisen arvoinen. Kun eteen 
avautuu museonraitti, saa saman tien sukeltaa Juhani Ahon lapsuudenmaisemiin.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti