lauantai 7. heinäkuuta 2012

Hövelöä menoa Kajaanissa

Minun sanastossani hövelö tarkoittaa sellaista mukavaa, ei kovin turhantarkkaa ihmistä. Kajaanissa opas sanoi sen tarkoittavan hyvin pehmeää, vetistä maaperää. Eino Leinon kotitalon Hövelön pihapiirin viimeiset talot rapistuvat paikalleen, mutta onneksi Kajaanin Eino Leino -seura Lönnrot-seuralla vahvistettuna on keksinyt rakennuttaa Hövelön näköisversion – Eino Leino talon – vanhojen piirustusten mukaan Oulujärven rantaan, ei kauaskaan alkuperäisestä talosta. Siellä tapasimme Leino-mies Esko Piipon ja joukon muita räväköitä Leino-ihmisiä. Koska oli menossa Kajaanin runoviikko ja vielä Eino Leinon syntymäpäivä, talolla oli säpinää tavallistakin enemmän.

Esko Piippo kertoi Eino Leinon elämästä Paltaniemen Eino Leino -talossa.


Kajaanin runoviikkoa tekee mieli mainostaa. Minulle parasta antia oli ensinnäkin Juha Hurmeen vauhdikas luento Eino Leinosta näytelmäkirjailijana. Enpä ollut ennen tajunnutkaan, millainen uudistaja hän myös sillä saralla on ollut. Hurmeen mukaan Leino kehitteli näytelmien kirjoittamisen ohella teatterin keinoja kuten sähkövalojen kekseliästä käyttöä. Toinen huima kokemus oli Ilpo Tiihosen ja Aulikki Oksasen runoduetto Kuu ja kaipaus, joka oli vielä hienompi kuin osasin odottaa.

 Pois Kajaanista emme olisi millään raskineet vielä lähteä, mutta Kuopio ja Minna Canth kutsuivat. Ajelimme Lapinlahden kautta ja pysähdyimme kahville Luovaan puuhun, joka olikin hauska paikka. Varsinkin nostalgisesti sisustetut vessat huvittivat. ITE-taiteen näyttely Lapinlahden taidemuseossa oli yllättävän puhutteleva. Aiheena siellä ovat naiset itseoppineiden taiteilijoiden kuvaamina. Noiden miesten rouhea naiskuva tuntui minusta jopa ahdistavalta. Emme kai me naiset ihan niin pelottavia ole kuin maalauksista ja patsaista välittyi. Silti on taatusti hyvä, että pelko ja hämmennys saavat ilmaisunsa taiteessa eivätkä jonain muunlaisina tekoina.

 Luovan puun miestenvessakin oli nähtävyys. 


No, niin ITE-taiteilijat kuin Leinokin taiteilevat näistä ikiaikaisista aiheista: rakkaudesta, vihasta, kuolemasta ja elämänilosta. Nyt on sitten lepoiltapäivä Kuopion ukkosta odottelevassa helteessä. Onneksi tämänkertaisessa majapaikassamme on pyykinpesukone, niin saamme vielä loppumatkallekin puhtaat sukat jalkaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti